Ortak Hesap Nedir?

Ortak Hesap Nedir? Ortak Hesap Nasıl Açılır? Ortak Hesap Vergisi, Ortak Hesap Açma Şartları

Eğer bir ortak hesap açmayı düşünüyorsanız, hesap açmadan önce bilmeniz gereken her şeyi sizler için bu yazımızda ayrıntısıyla açıkladık.

Ortak Hesap Nedir?

Ortak hesabı iki kişiye ait olan banka hesabı olarak tanımlamak mümkündür.

Ortak hesap sıfırdan birikim amacıyla iki kişi tarafından, eşler, çiftler tarafından ya da ortaklar tarafından açılacağı gibi var olan bir hesaba ikinci kişi ortak edilebilir.

Ortak hesapta bulunan para müşterektir yani iki kişinin yarı yarıya ortak olduğu paradan ibarettir.

Ortak hesabın kapsamı geniştir. Ortak hesap aile fertleri ile ve diğer kişilerle de açılabilir.

Bir örnekle açıklamak gerekirse bir kişinin 100.000 TL miktarında hesabında para olduğunu varsayarsak. Bu kişi eşini hesaba ortak etmesi durumda hesapta bulunan paranın yarısı eşinin yarısı kendisinin olur.  Sözün özü hesap içerisinde bulunan 50.000 TL kişiye 50.000 TL ise eşine ait hale gelir.

Ortak hesap açılırken dikkat edilmesi gereken bir konu var.

Ortak hesap ile hesaba dahil edilen kişi hesap sahibi sayıldığı için vergi ödemesi gerekebilir. Hesaba ortak edilen kişinin hakkı olan para miktarı 2.535 Türk Lirası’nı geçmesi halinde vergi tahsili söz konusu durumuna gelmektedir.

Ortak Hesap Kimlerle Açılabilir?

Ortak hesap açım işleminde kişiler arasında kan bağı aranmaz.

İstenilmesi halinde akraba, aile fertleri ve kan bağı bulunmayan, arkadaşlar, yakın dostlar ve benzeri kişilerle ortak hesap açılabilir.

Fakat şunun da bilinmesi gerekir ki kan bağı bulunmayan kişilerle ortak hesap açılması durumunda tahsil edilen vergi miktarı artabilir. Bu vergi miktarını en iyi şekilde banka ile görüşerek öğrenebilirsiniz.

Ortak Hesap Açma Şartları

Ortak hesap açmak için banka müşterilerinin kan bağına bakmaz. Ortak hesap için akraba ya da eş olmanıza gerek yoktur. Eğer 2 kişi bu konuda hemfikirse banka hesap açılışı için onay verir. Ancak bazı şartlar aranır. Bunlar;

  • Ortak hesap başvurusu yapanların nüfus cüzdanlarının ya da ehliyetlerinin fotokopisi,
  • Hesap açılış anında her iki tarafında bankada bulunması.
  • İkametgah belgeleri,

Ortak Hesap Kullanım Koşulları

  • Müşterek yani ortak hesap sahiplerinin hesabı kullanım oranları banka tarafından hazırlanan hesap açılış sözleşmesinde belirtildiği gibidir. Bankalar, ortak hesap açarken hesabı kullanım oranını taraflar arasında %50- %50 olarak belirler. Fakat kişiler daha sonra istedikleri şekilde hesap kullanım oranını belirleyebilirler.
  • Ortak hesaplarda şahıs hesaplarına göre kullanım farkı vardır. Şahıs yanı tek kişilik hesaplarda birey her türlü kararı tek başına alabilir fakat ortak hesaplarda iki kişiden bir diğerinin izni olmadan herhangi bir durum yerine getirilemez.
  • Ortak hesabın kapanması istendiği durumlarda, hesabı kapatmak için iki kişinin de talimatı ve imzası olması neticesinde hesap banka yetkilileri tarafından kapatılabilir.
  • Ortak banka hesabında, ortaklardan biri payını aşar şekilde herhangi bir davranışta bulunursa, payını aşan miktar kadar diğer ortaklara karşı sorumlu ve borçlu sayılır. Ancak payını aşar şekilde bir davranışta bulunan ortak, diğer ortak adına tasarrufta bulunduğunu kanıtlarsa örneğin; ev almak, araba almak gibi bir durumda bulunur ve bu durumu kanıtlarsa bu şekilde sorumluluğundan kurtulabilir.
  • Eğer ortak hesabı açanlar anne ve baba ise daha sonra çocuklarını da bu hesaba dahil edebilirler. Bunun için öncelikle çocuklara çocuk hesabı açılmalıdır. Daha sonra anne baba tarafından çocukların hesap kullanım oranı da belirlenebilir. Anne ve baba %30 kullanım oranı alırken çocuklar için bu oran %20 olarak belirlenebilir.
  • Ortak hesap sahiplerinden birine haciz gelmesi durumunda hesapta bulunan bakiyenin sadece haciz gelen kişinin oranını etkiler. Hesapta kişilerin oranları 50-50 ise haciz hesabın yarısında geçerli olur. Aynı şekilde hesabın sahiplerinden birinin vefatı durumunda, hesabın sadece %50 si veya hesabının oranı kadar bloke olur ve bu oran hesabın sahibinin varisleri tarafından bankadan alınabilir.
  • Ortak hesap açımı sırasında iki kişiden birinin banka sözleşmesini imzalaması durumunda banka ortak hesap açma konusunda bir sıkıntı yaratmayacaktır. Fakat daha sonralarda herhangi bir olumsuzluğa karşı söz ve hak sahibi olabilmek için ortak hesap sahiplerinin hepsinin sözleşmelerde imzasının olmasında fayda vardır.

Ortak Hesap Nasıl Açılır? Bankada ortak hesap açmak için gerekenler,

hesaba ortak olacak şahısların güncel kimlik belgeleridir. Bu belge T.C kimlik kartı, nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport olabilir. Bankada ortak hesap açmak için gereken belgeler, şahıs ve şahıslar ayrı ayrı bulunmalıdır. Sadece tek bir kişinin kimliği yanındaysa ve diğer ortak hesap sahibinin kimliği yanında değilse ortak hesap açılamaz.

Bankada ortak hesap açmak için gerekenlerden bir diğeri de ortak hesap sözleşmesidir. Ortak hesap sözleşmesi, taraflardan her birine birer nüsha olarak verilir. Aslı da tarafların imzası alınarak banka tarafından muhafaza edilir. Ortak hesap sözleşmesi, hesabın münferit ya da müşterek oluşuna göre farklı maddeler içerebilir. Bunun yanı sıra banka tarafından kişilerden ayrı ayrı hesap açılış sözleşmesi de alınır.

Bazı sitelerde bankada ortak hesap açmak için gerekenler başlığı altında yanlış bilgiler sunulmakta. Ortak hesap açmak için aynı aileden olmaya gerek yoktur. Dolayısıyla bir arkadaşınızla, yakın dostunuzla ya da iş ortağınızla da ortak hesap açabilirsiniz.

Ortak Hesap İnternet Bankacılığı

Ortak hesap İnternet bankacılığı kullanımı, genellikle tek bir şahıs üzerinden gerçekleşmektedir. Ortak hesap İnternet bankacılığı şifresi almak için bankaya başvuran kişilerden imza alınarak hesap sahiplerinden birine ortak hesap İnternet bankacılığı şifresi gönderilir. Bu kişi belirlenen yetkiye göre sadece görüntüleme yetkisine sahip olabileceği gibi işlem yapma yetkisine de sahip olabilir.

Ortak Hesaptan Ayrılma

Ortak hesaptan ayrılma işlemi, tarafların bir arada olma koşuluyla mümkün olabilmektedir. Ortak hesabın kapatılması için bankaya başvuran şahıslar dilerlerse hesaplarını ayırabilir ve bu şekilde kullanmaya devam edebilirler. İstenmediği durumda ortak hesabın kapatılması tamamen mümkündür.

Ortak hesabın kapatılması için hesaptaki paranın çekilmesi şartı aranmaktadır. Hesapta para kaldığı sürece ortak hesabın kapatılması mümkün olmayacağından ilk olarak hesabın sıfırlanması gerekmektedir. Ayrıca ortak hesapta otomatik ödeme talimatı tarzında talimatlar varsa bu talimatların da iptali edilmesi sağlanmalı, ortak hesap bu işlemler sonrasında kapatılmalıdır.

Müşterek Hesap Sahibinin Ölümü

Birçok kişi, müşterek hesap sahibinin ölümü durumunda hesap durumunun ne şekilde değişeceğini merak etmekte ve müşterek hesap sahibi ölürse ne olur? diye sormaktadır.

Müşterek hesap sahibinin ölümü halinde diğer hesap sahibi tek başına parayı çekemez. Vefat eden şahsın mirasçıları, veraset ilamı çıkarmak kaydıyla vefat eden kişinin bankadaki payı üzerinde hak sahibi olabilir. Bu gibi durumları takip etmeniz gerekmektedir.

 

Bir Yorum

  1. e devletımde zırat bankasında murısden kalan hesapda zıraat bankasının logosu gorukuyor
    bankaya gıttığimde murıs de hesap olmadığı sylenıyor fakat dedığım gıbı murısden kalan bolumde zıraat bankasının logosu gorukuyor bunun acıklamsı nedır acaba.
    bu arada k.k.t.c de yasamaktayım elımde mahkeme veraset ilanı bulunmasına rağmen murısın gerıye donuk hesaplarının dokumanlarını vermıyorlar nereye basvurabılırım tşk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu