Şirket Nasıl Kurulur? Şirket Kurmak İçin Gerekenler?

Şirketinizi kurmaya karar verdiniz ancak nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Şirket Nasıl Kurulur? Şirket kurmak için neler gerekir? Kaç tür şirket vardır? bu ve bunun gibi soruların cevabını merak edenler için hazırladığımız yazıyı okumaya devam edin.

Öncelikle nasıl bir şirket kurmak istiyorsunuz ve ne iş yapıyorsunuz bu soruya cevap vermelisiniz eğer ki büyük bir şirket kurmak istiyorsanız Limited ve Anonim şirket kurmanız daha faydalı olacaktır eğer ki küçük çapta işler yapan biri iseniz Şahıs şirketi kurmanız sizin faydanıza olacaktır.

Şirketler arasındaki farklılıklar sizin lehinize veya aleyhinize olabilir. Şirketlerin sağladıkları avantajları araştırmalısınız. Bir şirket kurma sürecinde muhasebecinize bütün sorulması gereken soruları sormalısınız. Şahıs şirketinin ne gibi bir avantajı vardır dezavantajı vardır veya limited şirket mi açmalıyım yoksa anonim şirket mi açmalıyım bu ve buna benzeyen soruları muhasebecinize danışmalı ve bu işlerde uzman kişilere sormalısınız.

Her şirket türünün kendine göre avantajları ve dezavantajları olduğunu unutmamalısınız. Şimdi anlatmaya başlayalım öncesinde şahıs şirketi nedir..

 

Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur?

Şahıs şirketi, diğer şirket türlerine göre açılışı ve kapanışı en kolay olan ve bürokratik işlemler ile boğulmayacağınız bir şirket türüdür. Genellikle Adınız ve Soyadınız ve TC kimlik numaranız yazılı olur. Bir muhasebeci ile görüşerek hızlı bir şekilde şahıs şirketi kurulumuna başlayabilirsiniz.

Şahıs şirketleri şahsi olarak kurabileceğiniz şirket türüdür

Diğer şirket türlerine göre ( Limited ve Anonim şirket) daha kolay kurulabilen ve daha kolay kapanabilen bir şirket türüdür.

 

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Evraklar Belgeler?

İkametgah Belgesi

Şirketin sahibi olacak kişinin 2 adet vesikalık fotoğrafı

Tapu veya kira kontratı

Noterden imza beyannamesi

Noterden muhasebeci vekaleti

şirket nasıl kurulur

 

Limited Şirket Nedir? Nasıl Kurulur?

Limited şirketlerde sermayenin en az 10.000 TL olduğu şirket türüdür. Yeni düzenlemelere göre tek kişiyle açabilirsiniz ve en fazla 50 ortaklı kurabilirsiniz. Limited şirketler kanuna göre her türlü amaç ile kurulabilir ancak sigortacılık ve bankacılık alanlarında faaliyet göstermeleri mümkün değildir. Muhasebecinizle görüşerek Limited şirketin nasıl kurulacağına dair detaylı bilgileri edinebilir ve Limited şirket kurulumunu tamamlayabilirsiniz.

 

Limited Şirket Kurmak İçin Gerekli Belgeler Evraklar Nelerdir?

Kuruluş bildirim formu

Dilekçe

İkametgah Belgesi

Tapu veya kira kontratı

Sermayenin yatırıldığına dair dekont

Noter onaylı sözleşme

Oda Kayıt beyannamesi

Limited şirketlerde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Limited şirkette ortakların koymuş olduğu sermaye payının 25 lira ve katları olması gerekmektedir.

Esas sözleşmenin sermaye maddesi düzenlenirken sermaye paylarının itibari değeri ile ortağa ait pay adedi de belirtilmelidir.

 

Anonim Şirket Nedir? Nasıl Kurulur?

Anonim şirket yüksek sermaye yapısına sahip şirketler için uygun olan bir şirket türüdür. Özellikle bankacılık sektöründe kullanılan bu şirket türü yatırımcı almak isteyen girişimcilere de hitap eden bir şirket türüdür. Hisse senedi, tahvil gibi menkul kıymet çıkarma yetkisine sahip şirket türüdür, Esas sermayesi 50.000 TL halka açık olmayan Anonim şirketlerde ise sermayenin 100.000 TL olması beklenmektedir. Anonim şirket kurumlar vergisine tabii şirket türüdür.

Anonim şirketlerin kısaltılması ise A.Ş olarak geçmektedir.

Bu şirket türünde sermayenin tamamı ile borçlulara sorumlu olması bir diğer tercih edilme sebepleri arasındadır.

Anonim Şirket Kurmak İçin Gereken Belgeler

 

Ana sözleşme onayı

Dilekçe

Tüm ortakların nüfuz cüzdanı örneği

Tüm ortaklar için imza beyannamesi

Sermayenin yatırılmış olduğuna dair dekont

Reşit olmayan şirket ortağının anne ve babasının ya da anne/babadan herhangi birisinin şirkete ortak olması halinde reşit olmayan ortak için mahkemeden alınmış kayyum atama kararı

Gümrük müşavirliği şirketlerinde ortakların ve dışarıdan atanan gümrük işlemlerine yetkili müdürlerin noter onaylı tasdikli gümrük müşavirliği izin belgesi ibraz edilmelidir. Yetkilendirilmiş Gümrük müşavirliği şirketlerinde ise ortakların Gümrük müsteşarlığından alınmış  noter onaylı yetki belgesi ibraz edilmelidir.

Oda kayıt beyannamesi

Kurulacak şirketin kurucuları arasında belediyeler ve diğer mahalli idarelerle bunların kurdukları birliklerin bulunması halinde bu kuruluşların iştirakine izin veren Bakanlar Kurulu kararının bir örneği gereklidir.

Anonim Şirket Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ana sözleşmede tüm ortaklar yönetim kurulu üyeleri ve müdürlerin ad ve soyadı yanında yerleşim yeri, vatandaşlıkları, T.C. kimlik numaraları (yabancı vatandaşların yabancılara mahsus kimlik numarası) belirtilmelidir.

Anonim şirket en az 1 kişiyle kurulabilir ve en fazla 500 kişi ortak edilebilir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu