Perakende Bankacılık Nedir?

Bankacılık sektörü içinde pek çok farklı hizmet sistemi bulunur. Bunlardan birisi de perakende bankacılıktır. Peki birden çok kolaylık sağlamakta olan perakende bankacılık nedir?

Bankaların büyük şehirlerin bünyesinde pek çok farklı yerde şubeleri bulunmaktadır.

Ancak daha küçük yerleşim yerleri için bankacılık hizmetlerine ulaşabilmek bazen zorlayıcı olabilmektedir.

Hem bu nedenle hem de bankaların ağlarını geniş yerleşim yerlerinden, küçük yerleşim yerlerine yeni şubeler açılabilmektedir. Bankacılık sistemi içinde yer alan perakende bankacılığın tanımı bu biçimde yapılabilmektedir.

Perakende Bankacılık Nedir?

Kısaca, bir bankanın ağını genişleterek daha küçük yerleşim yerlerine ulaşabilmesi ve hizmet vermesidir. Bu anlamda hem o bölgede yaşamakta olan müşterilere hizmet ulaştırılmış olup hem de bankanın hizmet ağı genişletilmiş olmaktadır. Bu sayede müşteri beğenisi ve hoşnutluğu sağlanarak, mevcut banka daha prestijli saygın hale gelmektedir.

Bankaların yerel şubeler açarak büyümesi, banka ve bölgede yaşamakta olan kişiler için avantajlar sağlamak ile birlikte pek çok sorumluluğu da beraberinde getirmektedir.

Perakende bankacılık olarak adlandırılan bu sistemde müşteriye eksiksiz ve tam hizmet sunulması gerekiyor. Ayrıca finansal anlamda verilen imkanlara ve ürünlere hakim olmak iyi bir hizmet sunulması açısından son derece önemlidir.

Perakende bankacılık yetkilisi, kişilerin hem gereksinimlerine çözüm merkezli seçenek sunmalı hem de danışmanlık yapmalıdır.

Bu durum da deneyim ve sorumluluk gerekmektedir. Finansal anlamda ayrıntılara hakim olmak, müşteri ilişkilerini iyi tutmak ve gerekli bilgilendirmeyi yapmak gibi farklı görevlerin doğru biçimde yerine getirilmesi gerekiyor. Ancak bu sayede bankacılık sistemi doğru biçimde yönetilmektedir.

Perakende Bankacılığın Özellikleri Nelerdir?

Bankacılık sektörü kapsamında yer alan perakende bankacılığın temel özelliği küçük yerleşim yerlerine kurulması ve hizmet vermesidir.

Perakende bankacılık sisteminde bankalar ve diğer finansal kuruluşlar içerisinde sağlanan bağlantı ile hizmet sunulmaktadır. Bireysel bankacılıktan farklı olarak finansal kuruluşlara, devlet kurumlarına ve daha geniş ölçekli işletmelere hizmet vermektedir.

Büyük, orta ölçekli ya da küçük işletmelere bankacılık hizmetlerinin sunulması perakende bankacılığın bir parçası olarak bilinmektedir.

Buradaki amaç, bir şirketin veya kurumun, finansal anlamda almak istediği tüm hizmetlerin, tek bir bankacılık sistemi ile sağlanmasıdır. Böylelikle her işlem için ayrı ayrı bankalar ile bağlantı kurulmasına gereksinim kalmaz. Ayrıca alınan hizmetlere göre toplu bir hizmet alımı söz konusu olduğu için çeşitli avantajlı ve indirimli durumlar da mevcuttur.

Kamu kuruluşlarına ya da işletmelere verilen perakende bankacılık hizmetleri içinde pek çok farklı finansal hizmet bulunur.

Sunulan söz konusu hizmetler ile ilgili perakende bankacılık yetkili gerekli bilgilendirmeyi yapar. Bu finansal hizmetlerin en avantajlı kısmı ise indirimli faiz oranlarıdır. Bu sayede işletmeler pek çok hizmeti neredeyse faizsiz denebilecek kadar düşük oranlar ile alabilmektedir.

Perakende bankacılık hemde yatırım yapan, mülk alım satımı ile ilgilenen iş yerleri için bir hayli avantajlı alternatifler sunmaktadır ve iyi bir yöntemdir. Toplam finansal portföye erişimin kolay olması ve hesaplar arasındaki aktarımın kolaylıkla gerçekleşmesi de bu bankacılık sistemi içerisindeki avantajlardır.

Perakende Bankacılığın Riskleri Var mı?

Her sektörde olduğu gibi bankacılık sektörü için de belirli rizikolar mevcuttur.

İyi bir risk yönetiminin sağlanması ile muhtemel olumsuzluklar ortadan kaldırılabilmektedir.

Perakende bankacılık sistemi dahilinde farklı rizikolar söz konusudur.

Bu rizikolar farklı sebepler ile ortaya çıkabilir ve kimisi kontrol edilebilir seviyede olabilecekken kimisi için kontrol zorlaşmaktadır.

Kontrol edilebilecek rizikolarin tahmininde bulunmak daha kolaydır ve gerekli yöntemler kullanılarak bunların ortadan kaldırılması kolaylaşmaktadır.

Kontrol edilemeyecek olan rizikolar ise ani bir biçimde ortaya çıkan ve genelde daha ayrıntılı inceleme gerektiren rizikolardir.

Bu kapsamda, likidite riski, kredi riski, faaliyet riski, operasyonel risk ve faiz riski gibi pek çok farklı risk ile karşılaşmak mümkün olabilmektedir.

Perakende Bankacılık Yetkilisi Ne İş Yapar?

Perakende bankacılık yetkilisi, bankacılık sistemi içinde sunulmakta olan hizmetlerin kişilere doğru bir şekilde aktarılmasını sağlamaktadır.

Ayrıca hizmetin sunulmasının beraberinde takibinin de gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.

Bu durumda hem firmanın hem de müşterilerin finansal ihtiyaçlarını değerlendirmek, bunlara hızlı bir şekilde cevap vermek de perakende bankacılık yetkilisinin görevleri arasında önemli bulunmaktadır.

İş alım süreçlerinin yönetilmesi ve işlerin ilerleyişinin denetimi de bu kişilerin görevlerindendir.

Ayrıca kişilere ve kurumlara danışmanlık hizmetini de perakende bankacılık yetkilisi kişiler vermektedir. Bu kişilerin, liderlik vasıflarının olması ve meydana gelebilecek problemlere akılcı ve pratik çözümler üretebilmeleri son derece önemlidir.

Perakende Bankacılık Yetkilisi Nasıl Olunur?

Perakende bankacılık yetkilisi olabilmek için mesleğe yönelik pazarlama bilgisi, bankacılık, finansal yönetim gibi konularda kişilerin kendilerini geliştirmiş olmaları gerekiyor.

Bu konu önemli bir deneyimi gerektirdiği için özel eğitimlerin alınması ve çeşitli sertifikasyon programlarına katılmış olması yararlı olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu