Girişimci Nedir? Girişimcilik Nedir? Girişimci Kime Denir?
Girişimci Nedir? Girişimcilik Nedir? Girişimci Kime Denir?
Girişimci Nedir? Kime Denir?
Girişimci, bir ürünü veya hizmeti, kendi sermayesi ile (para, meta, bilgi, deneyim, tecrübe) ile risk alarak insanlara ulaştırmayı amaçlayan ve bu amaçlar sonucunda da kazanç elde etmeyi arzulayan kişilere denir.
Girişimciler dünyanın her yerinde aynı amaçla hareket ederler kazanç elde etmek ve fayda sağlamak. İnsanlara fayda sağlayan ve onların hayatını değiştiren ve bunların sonucunda da kazanç elde eden kişilere girişimci diyebiliriz.
Girişimcilere tarihte’de çok sık rastlamak mümkün, tekerleği bulan insan bir girişimciydi insanların hayatını kolaylaştırdı, elektriği bulan, otomobilleri bulan ve seri üretim haline getiren kişiler girişimciydi ve bu girişimler sayesinde dünya sürekli gelişti ve şuan ki haline geldi.
Dünyada pek çok iz bırakan eserin girişimcilerin eseri olduğunu söyleyebiliriz dolayısıyla girişimci ve girişimcilik dünyada iz bırakanların tercih ettiği zor ve cesaret isteyen ama başarılı olunduğu taktirde dünyayı değiştirebilecek güce sahip olacağınız bir tercihtir.
Girişimci ve Girişimcilik bir meslek değildir şahsiyet meselesidir çünkü girişmek cesur insanların yoludur. Girişimciliğin bir okulu yoktur. Pek çok girişimci üniversite mezunu bile değildir.
Bugün Vestel adlı şirketin sahibi Ahmet Nazif Zorlu Türkiye’nin en ünlü sanayicisi ve Türkiye’de en çok ihracat yapan girişimcilerden biridir ve ilkokul mezunudur.
Vehbi Koç, Koç holding’in kurucusudur ve o da Ahmet Nazif Zorlu gibi ilkokul mezunudur.
Gördüğünüz gibi okul okumak girişimci olmak için şart değildir.
Girişimci Olmak İsteyen İnsanlarda Gerekli Vasıflar?
Girişimci olmayı isteyen, arzulayan insanlar öncesinde cesur olmalıdır. Şöyle bir söz vardır bilirsiniz, Talih yani şans cesurlara güler. Gerçekten de öyledir. Şansı yakalamak için girişken ve fırsatları yakalayan bir zihin yapısına sahip olmalısınız.
Girişimci bir kişinin insani ilişkileri çok iyi olmalıdır. Girişimcilerin ikna kabiliyeti yüksek ve Liderlik edebilme özelliklerine sahip olması gereklidir çünkü girişimciler kendi şirketlerinde çalışırken hem müşteriler ile hem de çalışma arkadaşları ile ilişkilerini güçlü tutmak zorundadır.
Girişimci bir kimsenin moral ve motivasyonu sürekli üst seviyede olmalı yani sağlam bir psikolojiye ve moral motivasyon yapısına ihtiyaçları var günün her saati her zaman enerjik ve yüksek konsantrasyon ile hareket etmeleri onlar için gerekli bir özelliktir.
Girişimci olmayı isteyen birinin mesai kavramını hayatından çıkarması gereklidir, girişimciler için mesai diye bir şey yoktur, günün her saati, haftanın her günü işleri ile ilgilenmeyen ve çalışmayı sevmeyen bir kişi girişimci olmayı düşünmemeli.
Günümüzde Girişimcilerin hemen hemen hepsi en az 12 saat aktif olarak çalışmakta, Elon Musk haftada 100 saat çalışmasıyla bilinen bir girişimcidir, özetle bir girişimci eğer ki çalışanından fazla çalışmıyorsa o girişimcinin başarılı olması zordur.
Girişimci bir insanın fikre ihtiyacı vardır yani girişim bir fikri hayata geçirmek ise, girişimcinin de doğal olarak bir fikre ihtiyacı olacaktır. Hayata geçirmek isteyeceğiniz ve insanların hayatını değiştirecek veya kolaylaştıracak bir fikriniz yoksa girişimci olmamalısınız.
Kimler Girişimci Olmamalıdır
Garantici zihin yapısına sahip insanlar,
Risk almayı sevmeyenler, cesur olmayanlar
Konforundan vazgeçmeyenler,
Hareketli bir yaşam tarzını benimsemekte zorlanacaklar,
Bir fikri olmayanlar,
İnsani ilişkileri kuvvetli olmayanlar,
Moral ve motivasyon eksikliği yaşayanlar,
Liderlik edebilme özelliklerine sahip olmayanlar,
Başarısız olmaktan korkanlar,
Çalışmayı sevmeyenler, tembel bir yapıya sahip olanlar,
Temel ekonomi ve matematik bilgilerinden yoksun olanlar,
Girişimci olmak isteyen birinin bu özelliklerden yoksun olması onun işini zora sokacaktır.